The relationship between dipping-non-dipping arterial blood pressure pattern and frequency of restless leg syndrome with related factors
1Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
2Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
3Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
Anatol J Cardiol 2015; 4(15): 284-288 PubMed ID: 25413225 PMCID: 5336836 DOI: 10.5152/akd.2014.5381
Full Text PDF

Abstract

Objective: The lack of nocturnal decline in blood pressure (BP) is associated with an increase in cardiovascular events. Restless leg syndrome (RLS) is an uncomfortable feeling in which the patient wants to budge the legs with ache in the legs. RLS also increases the hypertension and cardiovascular risk. In this study, we aimed to evaluate the relationship between dipping and non-dipping blood pressure patterns with RLS and its severity.
 
Materials and Methods: Two hundred patients who had 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) were enrolled into this cross-sectional study. They were classified by blood pressure pattern as dipping and non-dipping. Then, 100 patients with the dipper pattern and 100 patients with the non-dipper pattern were chosen. A questionnaire for RLS diagnosis that was prepared by the International RLS Study Group was given performed to the patients.
 
Results: RLS symptom score was higher in patients with non-dipping blood pressure patterns (NDBPP), and patients with NDBPP had more severe RLS. Beside this, there were no differences in terms of RLS frequency in dipping and non-dipping blood pressure patterns.
 
Conclusion: As a conclusion, dipping and non-dipping blood pressure patterns do not increase RLS risk. But, if patients with NDBPP have RLS, they have more severe RLS. So, we suggest that evaluating a patient with a non-dipping blood pressure pattern, considering RLS, would be helpful to ameliorate the quality of life of the patient
 


Dipping-nondipping arter kan basıncı pattern ile huzursuz bacak sendromu arasındaki ilişki ve ilgili faktörler
1Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
2Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
3Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Faculty of Medicine, Afyon Kocatepe University; Afyonkarahisar-Turkey
The Anatolian Journal of Cardiology 2015; 4(15): 284-288 DOI: 10.5152/akd.2014.5381 PMID: 25413225

Amaç: Gece saatlerinde meydana gelen kan basıncındaki düşmenin kaybolması artmış kardiyovasküler olay sıklığı ile yakından ilişkilidir. Huzursuz bacak sendromu (HBS), özellikle akşam saatleri ve geceleri daha belirgin olan ve istirahat halindeyken ortaya çıkan; bacaklarda ağrı ve huzursuzluk hissinin eşlik ettiği uyku ve yaşam kalitesini bozan bir durumdur. HBS varlığı ile hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık riski artmaktadır. Biz de, dipping ve nondipping kan basıncı paterninin HBS ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.
 
Yöntemler: Çalışmaya ambulatuvar kan basıncı takibi (AKBM) için 24 saat kan basıncı takibi (TA) uygulanan 100 dipper ve 100 nondipper paterne sahip toplam 200 hasta alındı. Hastaların HBS tanısı için uluslararası huzursuz bacak sendromu çalışma grubu (UHBSÇG) tarafından hazırlanan HBS tanı kriterlerini içeren tanı anketi uygulandı.
 
Bulgular: Çalışmamızda; nondipping kan basıncı paternine sahip olan hastaların HBS şiddet puanı daha yüksek olduğu ve bu hastaların daha şiddetli HBS seyri olduğu bulunmuştur. Dipping ve nondipping kan basıncı paterni arasında HBS varlığı açısından fark bulunmamıştır.
 
Sonuç: Kan basıncı paternine göre dipper ve nondipper özellikte olmak; HBS riskini artırmamaktadır ancak; nondipper kan basıncı özelliğine sahip olan hastalarda, HBS varlığında, HBS şiddeti artmaktadır. Bu açıdan nondipping kan basıncı paternine sahip olan; hastaların yaşam kalitesini düzeltmek için, HBS varlığı açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.