2Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
4Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
Abstract
Objective: In healthy women, there is a progressive age-related increase in myocardial mass that is not seen in their male counterparts and occurs primarily in postmenopausal women. Raloxifene is a selective estrogen receptor modulator that has estrogenic actions on bone and the cardiovascular system. The aim of this study was to investigate the effect of raloxifene on myocardial hypertrophy in postmenopausal patients.
Methods: A total of 22 postmenopausal osteoporotic women were included in this open-label, randomized, prospective, controlled study. Patients were randomized into two groups: 11 of the patients (group 1) were treated with raloxifene 60 mg/day, and the other 11 patients?(group 2) were defined as the control group. Quantitative 2-dimensional and M-mode echocardiographic examination was performed in all patients at the beginning and repeated at the end of the 6-month follow-up period. Left ventricle mass (LVM) and left ventricle mass index (LVMI) were calculated for all patients.
Results: The mean age of the patients was 57.2±3.9 years, and baseline clinical characteristics and echocardiographic parameters were similar between the two groups. After 6 months of raloxifene treatment, there was no difference in echocardiographic parameters of LVM and LVMI compared with the control group (201.2±25.9 gr vs. 169.7±46.2 gr, p=0.14 and 120.4±25.9 gr/m2 vs. 105.5±26.3 gr/m2, p=0.195, respectively). There was also no significant difference in LVM and LVMI in the within-group analysis of both groups.
Conclusion: Raloxifene therapy does not affect myocardial hypertrophy in postmenopausal women after 6 months of treatment.
2Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
4Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Başkent University; Ankara-Turkey
Amaç: Sağlıklı kadınlarda miyokardiyal kütlede, erkeklerde görülmeyen yaş ile ilişkili progresif bir artış izlenir ve bu durum özellikle postmenopozal kadınlarda gelişir. Raloksifen kemik ve kardiyovasküler sistemde östrojenik etki gösteren bir selektif östrojen reseptör modülatörüdür. Bu çalışmanın amacı ise postmenopozal kadınlarda raloksifenin miyokardiyal hipertrofi üzerine etkisini araştırmaktır.
Yöntem: Toplam 22 postmenopozal osteoporotik kadın hasta bu açık uçlu, randomize, prospektif ve kontrollü çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki gruba randomize edildi; 11 hastaya (grup 1) raloksifen 60 mg/gün verildi ve diğer 11 hasta (grup 2) kontrol grubu olarak tanımlandı. Bütün hastaların çalışma başlangıcında ve altı aylık takip süresi sonunda kantitatif 2-boyutlu ve M mod ekokardiyografik ölçümleri yapıldı. Bütün hastaların sol ventrikül kütle ve kütle indeksi hesaplandı.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 57,2±3,9 yıldı ve başlangıç klinik özellikleri ve ekokardiyografik parametreleri her iki grupta benzerdi. Altı aylık raloksifen tedavisi sonunda sol ventrikül kütle ve kütle indeksi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında benzerdi (201,2±25,9 gr’a karşın 169,7±46,2 gr, p=0,14 ve 120,4±25,9 gr/m2 karşın 105,5±26,3 gr/m2, p=0,195, sırasıyla). Sol ventrikül kütle ve kütle indeksi, grup içi analizlerde de her iki grupta benzerdi.
Sonuç: Postmenopozal kadınlarda altı aylık raloksifen tedavisinin miyokardiyal hipertrofi üzerine etkisi saptanmamıştır.