2Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayıs University; Samsun-Turkey
Abstract
Objective: The present study evaluates the arterial stiffness and hemodynamic parameters in patients with a supraphysiological estrogen level due to in vitro fertilization (IVF) with controlled ovarian hyperstimulation (COH).
Methods: A total of 82 female patients aged 24–45 years were included. Their arterial stiffness parameters were analyzed before and after the appropriate COH protocol involving arteriography using Mobil-O-Graph NG (IEM GmbH, Stolberg, Germany) 24-hour ambulatory blood pressure monitor.
Results: Systolic, diastolic, mean, central systolic, and diastolic blood pressures, as well as peripheral vascular resistance, were significantly lower after COH therapy (p=0.001, 0.002, <0.001, <0.001, 0.040, and <0.001, respectively). In contrast, there was no statistically significant difference observed in heart rate, pulse pressure, or cardiac output. The pulse wave velocity measurement was significantly lower after COH than the baseline levels [5.3 m/s (4.5–6.9 m/s) versus 5.4 m/s (4.7–7.3 m/s,); p<0.001], but the augmentation index was not significantly different [28% (4%–41%) versus 29% (5%–43%); p=0.090]. When the patients were grouped according to the occurrence of a pregnancy after IVF therapy, all parameters were not different between the pregnancy (+) and pregnancy (-) patients (p>0.05).
Conclusion: Arterial stiffness and hemodynamic parameters significantly decreased in IVF patients who underwent COH therapy. The long-term clinical significance of this short-term effect should be investigated with prospective studies. There was no significant difference in all parameters before and after COH when the pregnancy (+) and pregnancy (-) patients were compared.
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Giriş: Bu çalışmada, kontrollü over hiperstimülasyonu ile in vitro fertilizasyona (IVF) bağlı suprafizyolojik östrojen seviyesine sahip hastalarda arteriyel sertlik ve hemodinamik parametreleri değerlendirmektedir.
Yöntem: 24-45 yaş arası toplam 82 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların arteriyel sertlik parametreleri, Mobil-O-Graph NG (IEM GmbH, Stolberg, Almanya) ile 24 saatlik ayaktan kan basıncı monitör arteriyografisi ile kontrollü over hiperstimülasyonu protokolünden önce ve sonra analiz edildi.
Bulgular: Sistolik, diyastolik, ortalama, santral sistolik ve diyastolik kan basınçları ile periferik vasküler direnç değerleri, kontrollü over hiperstimülasyonu tedavisinden sonra anlamlı olarak daha düşük saptandı (P = 0.001, 0.002, <0.001, <0.001, 0.040 ve <0.001, sırasıyla). Buna karşılık, kalp atım hızı, nabız basıncı ve kalp debisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Nabız dalga hızı ölçümü, başlangıç değerleri (5.3 m/s, (4.5-6.9 m/s) karşılık 5.4 m/s, (4.7-7.3 m/s,); P <0.001) ile karşılaştırıldığında, kontrollü over hiperstimülasyonu sonrası anlamlı olarak daha düşüktü. Güçlendirme indeksi açısından ise, anlamlı bir fark yoktu (% 28, (% 4-41) - % 29, (% 5-43); P = 0.090). Hastalar, tüp bebek tedavisi sonrası gebelik oluşumuna göre 2 gruba ayrıldığında gebelik (+) ve gebelik (-) hastaları arasında tüm parametreler farklı değildi (P> 0.05).
Sonuç: Kontrollü over hiperstimülasyonu uygulanan IVF hastalarında arteriyel sertlik ve hemodinamik parametreler anlamlı derecede azaldı. Bu kısa süreli etkinin uzun dönem klinik IVF tedavisi sonrasında gebelik (+) ve gebelik (-) hastaları karşılaştırıldığında ise, tüm parametrelerde kontrollü over hiperstimülasyonu öncesi ve sonrasında anlamlı bir fark yoktu.önemi, prospektif çalışmalarla araştırılmalıdır.