Abstract
Objective: Slow coronary flow (SCF) phenomenon is described as the delayed opacification of the distal vasculature and angiographically normal coronary arteries. Considerable studies have suggested that the interval from the peak to the end of the electrocardiographic T wave (Tpe) may correspond to the transmural dispersion of repolarization and that increased Tpe interval and Tpe/QT ratio are associated with malignant ventricular arrhythmias. In this study, we intended to evaluate ventricular repolarization in patients with SCF by using the Tpe interval and Tpe/QT ratio.
Methods: The study population included 33 patients with angiographically proven SCF and 33 control patients with angiographically proven normal coronary arteries without associated SCF. Coronary flow rates of patients and the control group were documented by TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) frame count. From the electrocardiograms, Tpe interval and Tpe/QT ratio were calculated and compared between groups.
Results: No statistically significant difference was found between the two groups in terms of basic characteristics. Mean Tpe interval, Tpe/QT ratio, and Tpe/QTc ratio were prolonged in the study group compared to the control group (p<0.001).
Conclusion: Tpe interval and Tpe/QT ratio were increased in SCF patients.
Amaç: Koroner yavaş akım (KYA) normal bir koroner arterde distal damar yatağının gecikmiş opak tutması olarak tanımlanır. Birçok çalışmada elektrokardiyografide T dalgasının zirvesi ve sonu arasındaki mesafenin (Tpe) ve Tpe/QT oranın malign ventriküler aritmiler ile ilişkisini göstermiştir. Bu çalışmada KYA tespit edilen hastalarda Tpe ve Tpe/QT oranlarını kullanarak ventriküler repolarizasyonu değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: Çalışma popülasyonu anjiyografik olarak kanıtlanmış KYA olan 33 hasta ve koroner anjiyografileri normal olan ve KYA saptanmayan 33 kontrol hastasından oluşmaktadır. Hastaların ve kontrol grubunun koroner akım hızları TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) kare sayıları ile dokümante edildi. Hastalardan alınan elektrokardiyografiden Tpe ve Tpe/QT oranları kaydedildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Her iki grup arasında bazal özellikler açısından fark saptanmamıştır. KYA grubunda kontrol grubuna göre Tpe, Tpe/QT ve Tpe/QTc oranları istatistiki anlamlı şekilde artmıştır (p<0,001).
Sonuç: KYA hastalarında Tpe ve Tpe/QT oranları artmıştır.