2Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Dicle University; Diyarbakır-Turkey
Abstract
Objective: The coronary slow flow phenomenon (CSFP), which is characterized by delayed distal vessel opacification in the absence of significant epicardial coronary disease, is an angiographic finding. The aim of this study is to investigate the association between platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and coronary blood flow rate.
Methods: This is a retrospective observational study. It was based on two medical centers. A total of 197 patients undergoing coronary angiography were included in the study, 95 of whom were patients with coronary slow flow without stenosis in coronary angiography and 102 of whom had normal coronary arteries and normal flow.
Results: The PLR was higher in the coronary slow flow group compared with the control groups (p=0.001). In the correlation analysis, PLR showed a significant correlation with left anterior descending (LAD) artery thrombolysis in myocardial infarction (TIMI) frame count. After multiple logistic regression, high levels of PLR were independently associated with coronary slow flow, together with hemoglobin.
Conclusion: PLR was higher in patients with CSFP, and we also showed that PLR was significantly and independently associated with CSFP.
2Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Dicle University; Diyarbakır-Turkey
Amaç: Koroner anjiyografide, önemli bir epikardiyal koroner arter hastalığı olmadan, distal damar boyanmasında gecikme olmasına koroner yavaş akım fenomeni denir. Çalışmamızın amacı, koroner kan akım hızı ve platelet lenfosit oranı (PLO) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Yöntemler: Retrospektif gözlemsel bir çalışma olan çalışmamız iki merkezde yapılmıştır. Koroner anjiyografi yapılan toplam 197 hasta çalışmaya dahil edildi. Bunlardan 95’i koroner anjiyografilerinde darlık olmayan yavaş koroner akımlı hastalar, 102’si normal koroner arteri ve normal kan akımı olan kontrol grubuydu.
Bulgular: PLO, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, koroner yavaş akımı grubunda daha yüksek bulundu (p=0,001). Korelasyon analizinde PLO, sol ön inen arter TIMI frame sayısı ile anlamlı korelasyon gösterdi. Çok değişkenli analiz sonrasında, daha yüksek olan PLO ve hemoglobinin koroner yavaş akım ile bağımsız ilişkili olduğu gösterildi.
Sonuç: Çalışmamız, PLO’nin koroner yavaş akım olan hastalarda daha yüksek ve CSFP ile bağımsız şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir.